Sa va spun o poveste dragii mei,
Cu ceva timp in urma am decis , cumva fortat de imprejurari, sa ma reorientez in spatiu si timp si mai ales la nivel personal si profesional. Drept urmare , am inceput sa "modelez" pipe impreuna cu bunul meu prieten Ionut (Johnny) si am ajuns in scurt timp sa avem si ce promova, pe bune.
Pipa din imaginea asta , e facuta din lemn de nuc si a pornit la fel ca orice alta pipa , dintr-o bucata de lemn, gaurita, slefuita si iar slefuita , pana am ajuns la forma asta. De obicei , lucram "la inspiratie" si lasam fibra lemnului sa ne ghideze catre modelul final.
Ma intreb cati dintre voi stiu sau au avut curiozitatea sa afle un pic de istorie ? N-am sa dau date pentru ca nu am fost niciodata bun la retinut date istorice dar , macar voi incerca , putin cate putin sa aduc un pic de lumina in mica lume (acum) a pipelor si a consumatorilor de pipa.
Cu mult timp inainte de ordinara tigara, pipa era in centrul atentiei. Daca va intrebati cum i-a venit ideea primului barbat sau femeie sa fumeze se pare ca i-a fost foarte simplu: a inhalat fum provenit din frunze arse. Istoricul grec Herodot scria despre anumite triburi scitice care "beau fum" dintr-un foc, inhaland fumul a ceea ce se pare sa fi fost marijuana. Prima pipa facuta de catre om a fost probabil un tub, un cilindru simplu din lemn sau os. Pipele tub au fost gasite in istoria tuturor civilizatiilor, unele datand din 200 i.Hr.
Nici macar n-am sa pretind ca sunt exacte informatiile dar macar va pot impartasi cate ceva din cunostintele mele , acumulate in timp de prin carti sau de pe internet.
Indienii din America Centrala isi faceau pipele din piatra. Fumau un amestec numit kinnikinnik, facut din tutun, frunzele unei plante numita otetar si scoarta de salcie. Indienii considerau tutunul o iarba sacra si vedeau fumatul ca pe o practica cu incarcaturi spirituale. Isi modelau baza pipelor in forma animalelor sacre si alte totemuri. Istoricii nu au putut explica cum unele dintre pipele gasite in ruinele vechilor asezaminte indiene din aceasta zona aveau incrustate figurine reprezentand elefanti si vaci de mare pe ele, doua animale pe care indienii din aceste locuri nu aveau cum sa le fi vazut.
Cuvantul tutun vine de la cuvantul indian pentru tubul de calumet, si nu pentru numele plantelor. Cand obiceiul fumatului a ajuns pana la europeni, indienii si-au prezentat pipele repetand cuvantul tutun pentru a-i indemna pe europeni sa puna calumetul intre buze. Europenii au presupus ca indienii se refereau la substanta pe care o fumau si nu la recipient, si astfel planta si-a pastrat acest nume.
Primele pipe folosite in Europa erau facute din lut. Pipele din lut cu vase mici erau preferate in Anglia pentru ca la inceputul introducerii tutunului in Europa cererea era mult mai mare decat oferta, si pentru a-si putea satisface poftele o perioada mai lunga de timp pana la venirea stocului urmator, domnii englezi erau nevoiti sa-si dramuiasca bine rezerva de tutun, astfel fumand in cantitati mici.
Existau doua tipuri de pipe din lut la moda in Anglia secolului al XVII-lea: pipa scurta (cutty) si cea lunga (churchwarden). Doar cei bogati isi puteau permite sa fumeze din pipa lunga, mai scumpa si incrustata cu diferite modele. Daca domnii instariti isi purtau pipele in casetute scumpe si sofisticate, oamenii de rand si le agatau la borul palariei.
Am sa ma opresc aici cu istoria pentru moment , voi continua pe masura ce pun ideile cap la cap.
Pana la urmatoarea intalnire, sa aveti tutun aromat si-o pipa de la noi!
Va saluta cu rescpect,
Marius Cretu si Ionut Nicoara
P.S. Pipele din pozele atasate aici sunt de vanzare , doritorii ne pot contacta sau pot comenta aici!